TV

The ultimate Home and Away quiz!

How well do you know the soap?
Loading the player...

Home and Away is one of Australia’s longest running soaps, which chronicles the everyday lives of the residents of Summer Bay, a small coastal town in New South Wales.

WATCH: Home and Away opening title

With more than 7,000 episodes having aired, the series has featured some of the most memorable moments in television history – but how much of a fan are you?

To consider yourself a true Home and Away aficionado, your knowledge of the soap has to go back a few decades (but if that seems like too long ago, here’s a quick refresher).

Next, quiz yourself on the following questions and then score your answers below.

1. On the original version of the Home and Away theme song, which male New Zealand singer provided vocals?

a. Dave Dobbyn

b. Tim Finn

c. Mark Williams

** Need a clue? Watch the video below

Loading the player...

2. Before he landed the role of Kim Hyde, Chris Hemsworth auditioned for the role of Robbie Hunter. Who eventually played him?

a. Matt Levett

b. Jason Smith

c. Kip Gamblin

3. Who ran over Angel (Melissa George) prior to her wedding with Shane (Dieter Brummer)?

a. Alf (Ray Meagher)

b. Shannon (Isla Fisher)

c. Irene (Lynne McGranger)

home and away
Angel (Melissa George) was run over by someone prior to her wedding with Shane (Dieter Brummer). (Credit: Seven)

4. Shane died in Angel’s arms after suffering what?

a. Injuries from a car accident

b. Cancer

c. Blood poisoning

5. When Chris (Johnny Ruffo accidentally created a risotto using death-cap mushrooms, he poisoned Alf and which other character?

a. Daryl ‘Brax’ Braxton (Stephen Peacocke)

b. John (Shane Withington)

c. Leah (Ada Nicodemou)

home and away
In one dramatic scene, Shane died in Angel’s arms. (Credit: Seven)

6. Brax chases Ricky (Bonnie Sveen) to London after she accepts a job as what?

a. Nurse

b. Model

c. Photographer

7. Who played police officer Katarina Chapman?

a. Esther Anderson

b. Pia Miller

c. Ashleigh Brewer

home and away
Brax chased Ricky (Bonnie Sveen) to London. (Credit: Seven)

8. Who hallucinated and thought they saw the ghost of Bobby (Nicolle Dickson) on the fridge door?

a. Alf

b. Pippa (Debra Lawrence)

c. Ailsa (Judy Nunn)

9. After Ray Meagher, who is the longest-serving actor in Home and Away?

a. Lynne McGranger

b. Ada Nicodemou

c. Kate Ritchie

home and away
A Summer Bay local hallucinated and thought they saw the ghost of Bobby (Nicolle Dickson) on the fridge door. (Credit: Seven)

10. Vinnie (Ryan Kwanten) turns up to VJ’s 3rd birthday disguised as what animal?

a. Kangaroo

b. Bear

c. Horse

11. Who was found guilty of attempted murder in 2003?

a. Dani (Tammin Sursok)

b. Will (Zac Drayson)

c. Hayley (Bec Hewitt)

home and away
Vinnie (Ryan Kwanten) turns up to VJ’s 3rd birthday disguised as what animal? (Credit: Seven)

12. In the pre-Olympics cliff-hanger in 2000, lives were in the balance due to what natural disaster?

a. Fire

b. Tsunami

c. Landslide

13. In 2004, Leah was a surrogate for which character?

a. Sally (Kate Ritchie)

b. Matilda (Indiana Evans)

c. Kirsty (Christie Hayes)

home and away
One storyline involved Leah acting as surrogate for another Summer Bay local. (Credit: Seven)

14. In 2014, Casey Braxton (Lincoln Younes) was shot and killed while trying to save who?

a. Brax

b. Josh Barrett (Jackson Gallagher)

c. Kyle Braxton (Nic Westaway)

15. While in a sinkhole, Alf told Roo (Georgie Parker) what?

a. He was a secret millionaire

b. She was adopted

c. Her mother was alive

home and away
What did Alf tell Roo in the sinkhole? (Credit: Seven)

Answers: 1C; 2B; 3A; 4C; 5C; 6C; 7C; 8C; 9A; 10B; 11A; 12C, 13A; 14B; 15C

Related stories